De eerste jaren
Morgenrood werd in 1932 gesticht door de Amsterdamse ondernemer Hendrik Klein. Hij nam een hoenderpark over om achter het kippengaas een vakantiekamp te beginnen. Het was bestemd voor het personeel van een van zijn ondernemingen, een grossierderij. Klein kocht een oude autobus en een huttendek van een boot en toverde deze om tot slaapgelegenheden. Met speciale tarieven voor werklozen wist het vakantiekamp veel klandizie te trekken. De gasten werden persoonlijk gewekt door Klein die ’s morgens met een grote toeter over het terrein ronddoolde.
Het vakantieoord droeg de naam ‘Morgenrood’. Het werd al snel opengesteld voor niet-personeelsleden. Ook joodse vluchtelingen uit Duitsland vonden er onderdak. Klein was opgeleid tot hovenier en deed veel praktische kennis van de natuur op. Hij trok als jongen al blootsvoets de natuur in en organiseerde wandelingen door de bossen. De gasten zwommen in het geniep gemengd in het Belversven. Gemengd zwemmen (van vrouwen en mannen) was in die tijd niet toegestaan.
Moeilijkheden met de overheid en de katholieke geestelijkheid
In de gemeente Oisterwijk leefden ernstige bedenkingen jegens Morgenrood. Het zou gaan om ongeordende en onaanzienlijke gebouwen, om ongecontroleerd kamperen, baden en zwemmen. De Oisterwijkse burgemeester Verwiel noemde Morgenrood een “absoluut communistisch georiënteerd kamp” en hij signaleerde dat er voor kinderen anti-religieuze poppenkastvoorstellingen werden gegeven. De veldwachters slingerden aan de lopende band vakantiegangers op de bon, die gemengd wandelden in korte broek, in groepen langs de kant van de weg zaten of gemengd zwommen.
De stichting Het Brabants Landschap noemde Morgenrood een “schandvlek in het Brabants Landschap”.
In 1936 maakte Klein, samen met de architect Jan Visser, plannen voor de bouw van twee paviljoenen en een waslokaal met toiletinrichting. Die plannen werden door de gemeente Haaren getraineerd.
Alle moeilijkheden leidden er in 1938 toe dat Hendrik Klein het vakantieoord in 1938 verkocht aan het Instituut voor Arbeidersontwikkeling (IvAO). Hij liet vastleggen dat de naam “Morgenrood” niet mocht worden veranderd.
Nieuwe eigenaren
Al een jaar nadat Klein zijn vakantieoord aan het IvAO had overgedaan kon Morgenrood uitbreiden: Er kwamen twee nieuwe paviljoens bij met twintig kamers, waar men in gezinsverband kon logeren.
Toen een jaar later de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd het natuurvriendenhuis geconfisqueerd. Na de oorlog kwam het weer in bezit van het IvAO. In 1959 ging het IvAO op in het Nivon.
Tot 1976 fungeerde het huis als familiepension, met volledige verzorging. In 1976 werd het systeem van zelfverzorging ingevoerd: vanaf dat moment werden gasten geacht hun eigen maaltijden klaar te maken in de gemeenschappelijke keuken. In de jaren 2000-2001 is het huis grondig verbouwd. In 2010 is ook de camping onderhanden genomen. Er kwamen meer plaatsen met elektra en er kwam wifi.
Nieuwe look
Dankzij een nieuw welkomstbord aan de straat rijd je ons huis niet snel voorbij; het rode Nivon-bord is van verre al zichtbaar.
De entree is flink opgefrist. Een mooie balie met een gezellige lounge set maken van deze ruimte een plek waar je lekker even een kopje koffie of thee drinkt, de krant leest, folders doorbladert of een praatje maakt met een mede-gast. In de gangen is de gehorigheid sterk verminderd door het aanbrengen van akoestische panelen. Dit biedt grote voordelen voor de (nacht)rust. De gangwanden hebben ook een nieuwe look gekregen waardoor de natuurfoto’s van de omgeving veel meer tot hun recht komen.
De kleine zaal is opgefrist met een prachtige boomstamtafel en sfeervolle accessoires: een heerlijke plek om je boek te lezen, het journaal te kijken of te chillen. En ook in de grote zaal is hard gewerkt: er zijn nu tafels met eikenhouten blad, vrolijk gekleurde stoelen, leuke lampjes boven de hoge tafels, nieuwe gordijnen en de kinderhoek is opgeknapt. Als lambrisering zijn geluiddempende panelen gebruikt en absolute blikvanger is een wandfoto van 8 x 3 meter van een van de Oisterwijkse vennen. Zo komt de natuur als het ware binnen!
Het grootste deel van de werkzaamheden is door vrijwilligers uitgevoerd. Vele handen sloopten, timmerden, schilderden, isoleerden en ook is er nieuwe elektra aangelegd. Dankzij al deze vrijwillige inzet is heel veel geld bespaard. Morgenrood is trots op zijn vrijwilligers!