NIVON: mens en natuur bij elkaar brengen

Organisatie

Morgenrood maakt deel uit van het NIVON. De leden van de landelijke vereniging en de vrijwilligers zijn    de    bindende en uitvoerende krachten van de organisatie. Het Centraal Bureau met de beroepskrachten  vormt een  ondersteunend, begeleidend en faciliterend orgaan. Het NIVON heeft ongeveer 2000  vrijwilligers en 25.000 leden.  De vrijwilligers organiseren per jaar meer dan 2000 activiteiten, van  kinderkamp tot seniorenwerk. Als onderdeel  van het Wandelplatform heeft het NIVON een belangrijke bijdrage geleverd aan het opzetten van meer dan 40 lange  afstandswandelpaden en streekpaden in Nederland, waaronder het Pieterpad. Het NIVON organiseert ook actieve reizen in binnen- en buitenland, zonder winstoogmerk en met aandacht voor de natuur, de mensen en de cultuur. De 14 natuurvriendenhuizen, 3 familiecampings en 7 natuurkampeerterreinen die tot de vereniging behoren worden helemaal door vrijwilligers gerund. Voor het dagelijks bestuur ervan is er een eveneens vrijwillige beheercommissie (BHC). Morgenrood heeft een natuurvriendenhuis, een klein vakantiehuis en een kampeerterrein.

Geschiedenis

Het NIVON is in 1959 als zelfstandige organisatie voortgekomen uit het Instituut voor Arbeidersontwikkeling (IvAO) en de Arbeidersvereniging. Deze instituten waren verantwoordelijk voor de scholing van arbeiders. Volgens de oude doelstellingen tracht het NIVON het welzijn van mensen te bevorderen door hen te helpen hun leven in evenwicht te brengen met de natuur, de maatschappij en de cultuur. De nadruk ligt tegenwoordig op het met elkaar in contact brengen van gelijkgestemde mensen en hen de mogelijkheid bieden zich te ontspannen, te ontwikkelen en te ontplooien.

Natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen

De NIVON Natuurvriendenhuizen zijn doe-het-zelf-hotels. In deze huizen verblijven gasten op basis van zelfverzorging. De slaapkamers zijn goed maar eenvoudig ingericht. Keuken, dagverblijven en sanitaire voorzieningen worden gedeeld met andere gasten. De natuurvriendenhuizen en –terreinen worden beheerd door vrijwillige gastvrouwen, gastheren. De kampeerterreinen liggen over het algemeen in prachtige natuurgebieden en een aantal ervan – waaronder Morgenrood – valt onder de Stichting Natuurkampeerterreinen.

Voor verdere informatie kunt u terecht op de website van het NIVON.

Informatie

Natuurvriendenhuis Morgenrood Scheibaan 15 5062 TM Oisterwijk morgenrood@nivon.nl
088-0990987 b.g.g. 088-0990967
Netwerk Nivonhuizen